AKTUELNO

On je položio venac žrtvama holokausta.

Srpski i jevrejski narod su, iako geografski udaljeni, dva bliska i prijateljska naroda, sa istom stradalnom sudbinom i zajedničkim vrednostima koje dele vekovima, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je danas posetio Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu i tom prilikom položio venac na spomen obeležje Jevrejima stradalim u Holokaustu i odao poštu žrtvama stradalim u logoru Jasenovac, navodi se u saopštenju njegovog Kabineta.

Popović je istakao da je nad srpskim i jevrejskim narodom izvršen genocid zbog toga što vole slobodu i nezavisnost.

- Oba naša naroda stradala su od strane nacista vođenih ideologijom Adolfa Hitlera. Ali razlika je u tome što nacisti koji su ubijali Srbe, hrvatski nacisti, nikada nisu kažnjeni za svoje zločine i nikada se nisu poklonili pred srpskim žrtvama - rekao je danas Popović.

On je naglasio da su jedino hrvatski zločinci ostali nekažnjeni za svoja dela tokom Drugog svetskog rata.

- Jedini koji nisu platili danak za ono što su uradili Jevrejima i Srbima u Drugom svetskom ratu su hrvatski zločinci, jer niko nije osuđen za najveće zločine u istoriji, koje su oni učinili prema Srbima i Jevrejima - kazao je Popović.

Popović je istakao da je u Srbiji pokrenuta inicijativa za izgradnju memorijalnog kompleksa posvećenog srpskim žrtvama genocida, po uzoru na jevrejski Jad Vašem.

- U Jad Vašemu i jevrejskom narodu mi imamo najbolji primer i inspiraciju kako se stradalni narod podigao, ojačao i kako danas čvrsto štiti svoje državne i nacionalne interese - istakao je Popović.

On je ukazao da jevrejski narod to nikada ne bi mogao da postigne da se odrekao svoje prošlosti i da je zaboravio na svoje žrtve.

- Zato i mi Srbi moramo da pamtimo naše žrtve, i da iz toga crpimo snagu i mudrost za naš napredak u budućnosti. Jedino ako čuvamo sećanje na naše žrtve, možemo da budemo sigurni da se genocid nad našimnarodom nikada neće ponoviti - zaključio je Popović.

Ministar se nalazi u zvaničnoj poseti Izraelu tokom koje će se sastati sa ministrom nauke i tehnologije Izraela, Ofirom Akunisom, i imati niz radnih susreta sa državnim institucijama, kompanijama i predstavnicima izraelske inovacione, naučne i istraživačke zajednice.

Pročitajte još: VESIĆ U JERUSALIMU: Srbija daje svoj doprinos očuvanju sećanja na holokaust kako se nikada ne bi ponovio

#Holokaust

#Jerusalim

#Nenad Popović

'